Baggrund
Hvad har en vindersæson i Formel 1, tv-serien Forbrydelsen og Restaurant Noma med virksomhedsledelse at gøre? Ganske meget, viser det sig i Dreams & Details, som giver svar på erhvervslivets mest akutte spørgsmål: “Hvordan genopfinder man sin virksomhed, mens det stadig går godt?”
Forfatterne undersøger hvordan nye teknologier samt kravet til bæredygtighed kontinuerligt fordrer nye forretningslogikker og ændrer forudsætningerne for succes. Hvis man vil opnå exceptionelle præstationer og skabe nye muligheder for forretningsvækst og -overlevelse, er det nødvendigt at genopfinde sin virksomhed – og ikke mindst sit lederskab.
Forfatterne trækker på deres egne vægtige ledelseserfaringer og henter endvidere inspiration fra sportsverdenen, kunsten og videnskaben når de udfolder Dreams & Details-ledelsesmodellen, der er baseret på drømme, der inspirerer mennesker til at være en del af noget spændende og meningsfyldt, og detaljer, der udvikler nye kompetencer og accelerer ændringen af organisationer.
…..
En sjælden gang oplever man at møde mennesker, som udefra set bevæger sig i et fundamentalt anderledes univers, men hvor der i mødet opstår en genkendelighed, energi og gensidig inspiration, som er næsten magisk. Denne bog udspringer af netop sådan et møde. Et på overfladen tilfældigt møde mellem os to forfattere – Mikael og Jim – som begge har brugt lang tid på at reflektere over det at lede og udvikle mennesker til at præstere på højt niveau.
Jim havde igennem en lang karriere hos den tyske softwaregigant SAP oplevet, hvordan SAP gang på gang formåede at genopfinde sig selv fra en styrkeposition – og på den måde få skabt ny værdi og nye muligheder. Han havde sammen med makkeren Bill McDermott selv gennemført en gennemgribende og succesrig forandring af virksomheden. Men hvad var de afgørende elementer? Hvad gjorde forskellen? Jim fortæller:
“Jeg havde i årevis reflekteret over ingredienserne i et succesfuldt lederskab og var meget optaget af, hvordan man genopfinder en virksomhed, mens det går godt. Jeg havde bemærket, hvordan nogle virksomheder evnede at genopfinde sig selv i tide, mens andre kom i vanskeligheder, fordi de ventede for længe med genopfindelsen. Jeg søgte inspiration fra store ledere i erhvervslivet, men også fra kunstens og sportens verden. Blandt andet blev jeg inspireret af den britiske dirigent Benjamin Zander og hans evne til at udfolde menneskers potentiale maksimalt.”
Mikael kommer fra elitesportens verden. Med baggrund i sine erfaringer som international toptræner på både klub- og landsholdsniveau i volleyball samt som CEO i Volleyball Danmark havde han opsøgt, studeret og ladet sig inspirere af andre succesrige ledere, især inden for sport, for at forstå, hvilket lederskab der var at fortrække, når det menneskelige potentiale skulle forløses maksimalt. Som rådgiver for erhvervslivet og kulturinstitutioner havde han igennem en årrække haft muligheden for at sammenligne lederskabet i forskellige præstationskulturer og forsøgt at sammenligne dem med sit eget lederskab:
“Jeg grublede over det samme som Jim. Hvad præcis var det i mit lederskab, som virkede bedst? Var det tilfældigt, at der i visse perioder af mit lederskab havde været ekstraordinært store præstationer? Hvad kunne læres, og kunne det gives videre til andre?”
Det tilsyneladende tilfældige møde mellem Mikael og Jim opstod med Allan Levann som initiativtager. Allan er stifter af High Performance Institute, hvis formål det er, med baggrund i viden fra kunst, sport, videnskab og erhvervsliv, at få mennesker og virksomheder til at præstere bedre. Allans evne til at bringe mennesker sammen for at opnå ny indsigt er helt særlig. Derfor var mødet måske slet ikke så tilfældigt, men derimod en naturlig konsekvens af, at vi lever i en tid, hvor der er behov for at genopfinde selve ledelsesbegrebet.
Da vi mødte hinanden, begyndte meget at give mening, specielt når de to verdener forenedes. Selv om vi kom fra hver vores baggrund, var vi optaget af de samme spørgsmål om ledelse. Hvad kræves, for at en organisation kan forblive relevant over lang tid? Hvordan leder man mennesker til at præstere på næste niveau? Hvordan skaber man radikale forandringer, mens det går godt? Dialogen udviklede sig, mens vi udvekslede erfaringer og prøvede at finde ud af, hvad der havde gjort forskellen de gange, hvor vi havde succes, i forhold til når noget ikke lykkedes. Og selv om vi kom fra forskellige verdener, var vi begge optagede af at forstå ledelsesudfordringen i at genopfinde organisationer til at præstere på et helt nyt niveau.
Siden vores første møde har vi talt med andre ledere fra erhvervslivets, sportens, kunstens, forskningens og forsvarets verdener … Det har i virkeligheden ikke betydet noget, hvor de kom fra; vores verdener har grundlæggende det samme udgangspunkt for succes: mennesket og den menneskelige præstation.
Men vi har også erfaret, at arbejdet med den menneskelige præstation ikke er nok i sig selv. Hvis virksomheden styrer i en forkert retning eller befinder sig et forkert sted, kan præstationerne være nok så fremragende, men de vil være irrelevante. Mange virksomheder arbejder under antagelser, som var rigtige engang, men som ikke længere gælder, fordi omstændighederne har ændret sig. Selvom det er vigtigt altid at optimere det bestående, er det nødvendigt en gang imellem at genopfinde organisationen til relevans i fremtiden.
Der ligger mange møder bag bogen her, og undervejs har der været gange, hvor vi har været i tvivl, for vi har ikke svaret på alt. Men vi har været drevet af en fast overbevisning om, at virksomhederne er nødt til at lære at genopfinde sig selv, ikke bare én gang, men kontinuerligt. Og at det lederskab, som gør det muligt, også kræver en ny tænkning.
Denne udgave af bogen er ikke identisk med den første, vi udgav. I den første udgave lod vi vores personlige historier være en slags appendiks. I mellemtiden har vi udgivet bogen på engelsk og kinesisk, og det gik op for os, at vi med fordel kunne trække de relevante pointer fra vores egne erfaringer ind i kapitlerne på de steder, hvor de kunne tjene som illustration. Det er derfor sket i denne udgave.
Enkelte steder er der også foretaget sproglige justeringer, og der er kommet nogle få nye eksempler ind, ligesom andre i mellemtiden er blevet mindre relevante og er taget ud. Sidst i bogen er som noget nyt tilføjet et kapitel om det lederskab, som er nødvendigt for at udnytte potentialet i Dreams & Details-ledelsesmodellen. Det er et lederskab, som i høj grad lader sig inspirere af kunstens og sportens verdener med deres fokus på den menneskelige præstation som det afgørende. Det rummer en række anbefalinger, som forhåbentlig vil være nyttige for de ledere, som gerne vil bruge Dreams & Details til at transformere virksomheden.
Det overordnede budskab og langt den største del af indholdet af bogen er dog det samme nu som i bogens efterhånden fire år gamle førsteudgave, idet budskabet ikke er blevet mindre relevant, tværtom.
Det er vores håb, at læserne af bogen også i denne udgave ikke blot finder inspiration til at gribe drømmen og detaljerne, men forstår nødvendigheden af at gøre det.
Jim Hagemann Snabe og Mikael Trolle
December 2021